Doprava zadarmo s Packetou na Slovensko aj do Českej Republiky

Už aj Vám sa stalo, že ste sa rozhodli nekúpiť model auta, pretože sponzorské nápisy/decály na ňom boli neúplné? Žiaľ, je to celkom bežné, keďže niektorí sponzori – najmä reklamy na tabak – nemajú svoje logá umiestnené na modeloch áut, vďaka čomu môžu vyzerať prázdne alebo nedokončené. Máte vytipovaný ďalší model auta do zbierky, ale nechcete sa trápiť s aplikovaním decálov? Alebo sa do decálovania neradi púšťate kvôli riziku poškodenia, tak si ho radšej ani nekúpite? Ak Vás trápia tieto problémy, tak teraz zbystrite pozornosť, pretože máme dobré správy! V Tibormodel si teraz môžete objednať model auta už s nalepenými decálmi!

Túto službu vieme garantovať predovšetkým pri tých modeloch, ku ktorým sú nálepky dodávané z výroby. Dobrou správou je, že kým v minulosti medzi výrobcami nebolo zvykom pribaliť určenú sadu vodolopiek, v súčasnosti je už tento fenomén čoraz rozšírenejší. Má to svoje výhody:

  • Je takmer isté, že tieto nálepky budú pasovať na auto, pretože ich výrobca vyrobil špeciálne pre daný model.
  • Relatívne vysoká kvalita týchto nálepiek: kým sa na internete nájdu nálepky rôznej kvality, tie pribalené nálepky sú presné a obrysy nápisov sú perforované.

Prečo považujeme druhý bod za dôležitý? Pretože existujú decálové hárky, kde sú všetky nápisy vytlačené na jednu veľkú spoločnú vrstvu (jednotlivé nápisy v rámci hárku nie sú perforované). V praxi to znamená, že ak písmená alebo logo neobstriháme dokonale – čo môže byť pri malom nápise celkom veľká výzva – tak bude možné vidieť na povrchu modelu aj tú priehľadnú vrstvu, ktorá môže na aute pôsobiť veľmi škaredo.

Táto doplnková služba je uvedená na produktovom hárku všetkých modelov, kde sú k dispozícii originálne decály v balení pre daný model. Aplikáciu nálepiek je možné zvoliť za príplatok, ktorého výška sa môže líšiť v závislosti od modelu. Prečo je to tak? Odpoveď treba hľadať v náročnosti decálovania každého modelu. Nalepiť tri logá na pretekárske auto na ľahko dostupné a rovné miesta je oveľa menej práce ako nalepiť desiatky nápisov na rôzne nerovné a ťažko dostupné miesta. Príkladom môžu byť dielce zadného krídla. V 90. rokoch sme mali aj F1 monoposty, ktoré mali komplikované zadné krídla pozostávajúce z 2-3 dielov a v mierke 1:43 je celkom náročné decály na tieto miesta správne nasadiť. 

Aplikácia nálepiek je zložitý proces, pri ktorom využívame viacero pomôcok. Okrem nevyhnutnej modelárskej pinzety používame aj prípravky ako napr. zmäkčovač decálov alebo základný náter. Ten prvý je zodpovedný za to, aby decál prilípal aj do tých najkľukatejších ohybov, zatiaľ čo ten druhý roztok zaisťuje pevný styk decálu s povrchom modelu. Na aplikáciu používame výhradne osvedčené prípravky Microsol a Microset, ktoré sú zárukou dobrej kvality. A ak sme pri záruke, tak pre vás môže byť dôležitá informácia, že Tibormodel poskytuje aj na polepené modely 2 ročnú záruku.

Skladovanie a údržba automodelov

Bez správnej údržby môže stav každého zberateľského predmetu zhoršiť. V prípade modelov sa v prvom kroku zvyčajne začína zhoršovať stav decálov. Ako však zistíte, že decál zostarol? Okraje sa odlepia z povrchu modelu, praskajú, alebo jednoducho zožltnú alebo vyblednú. Nemusíte sa však báť, že váš novo zakúpený model bude na tom rovnako o pár týždňov či mesiacov. Tento jav často trvá aj desaťročia. Čím to však môže byť, že medzi autami od Minichamps vyrábanými v 90. rokoch môžu byť väčšie rozdiely? Ako to, že na jednom modely sú decály už dosť chatrné, zatiaľ čo na inom vyzerajú ako nové?

Odpoveďou sú podmienky v ktorých modely skladujete. Môžete tiež prispieť k tomu, aby ste svoje modely áut udržali v dobrom stave čo najdlhšie. Poskytneme Vám pár dobrých rád, ktoré ak budete dodržiavať, životnosť nálepiek sa výrazne zvýši:

  • Nevystavujte autá priamemu slnečnému žiareniu. Tak ako sa aj ľudská koža spáli pod slnkom bez náležitej ochrany, aj na modely áut pôsobí slnečné žiarenie nepriaznivo. Vyblednú predovšetkým decály ako aj lakovanie. V každom prípade odporúčame modely skladovať na mieste, na ktoré dlhodobo nedopadá priame slnečné žiarenie.
  • Fajčenie neškodí len zdraviu, ale aj modelom áut. Ak sú dlhodobo vystavené cigaretovému dymu, nálepky môžu zožltnúť.
  • Nedotýkajte sa modelu auta špinavými rukami.
  • Pravidelné oprášenie: ak model auta nedržíte v prachotesnej vitríne, ale v skrini alebo na poličke, môže časom zapadnúť prachom. Prach je veľkým nepriateľom všetkách zberateľských modelov.

Ak sa budete držať týchto rád, vyplatí sa vám to hneď dvakrát: esteticky aj hodnotovo. Model v zachovalom stave má oveľa väčšiu hodnotu, ako ten, ktoré má vyblednuté a popraskané polepy. Niet pochýb, že človek si radšej kúpi model auta v dobrom stave ako model, ktorý je zažltnutý od cigaretového dymu, však?

Ak sa vám zapáčil niektorý automodel s neúplnými decálmi, zvoľte si službu aplikácie decálov a hotový model vám do 48 hodín pripravíme a odošleme. Jediná úloha, ktorá vám zostáva, je nájsť mu miesto, kde ho budete môcť kedykoľvek obdivovať.